tirsdag den 1. marts 2011

Exit through the gift shop

Jeg havde håbet, at Banksys "dokumentar" Exit through the gift shop ville vinde en oscar i søndags, men sådan skulle det ikke gå.
Godt det samme, filmen er helt vild god, men jeg tror ikke på historien over en dørtærskel. Det er næsten lige så lidt er en dokumentar som tv-serien Klovn. Og dog...

Filmen handler om en "dokumentarist", der vil lave en dokumentar om street art, men er helt igennem uduelig, så i stedet ender Banksy med at lave en film om ham. Intet hænger sammen og vores hovedpersonen er helt igennem utroværdig. Der skulle da heller ikke mere end et par klik til på nettet for at finde argumenter for, hvorfor filmen er "endnu" et af Banksys påfund.

Lige meget om hovedhistorien er true eller ej, så er det stadig en film, som viser historien og ideen bag street art. Vi ser en masse af Bankys kunst og hører om hans ideer. Kunstverdenen spiddes gennem et stunt, hvor hovedpersonen vil være succesfuld kunstner uden at eje et gram kunstnerisk talent og originalitet. Hans utålmodige higen efter 15 minutters berømmelse(meget symbolsk laver han et Andy Warhol-rip off af en kunstudstilling) og den efterfølgende (ufortjente) økononomiske succes demonstrerer vor tids altdominerende fokus på iscenesættelse, hype og branding, hvorimod håndværk, flid og talent er knapt så vigtige egenskaber. På den måde er det stadig delvist en dokumentar.

Det er selvfølgelig dem, der tror på hovedhistorien. Måske finder vi aldrig ud af, hvad der er hoved og hale? Se filmen og døm selv.
Men gang i Banksy. Oy, hvor gad jeg gerne vide, hvad han havde fundet på, hvis han havde vundet i søndags...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar