lørdag den 15. maj 2010

Lee and Charlotte

Få hele oplevelsen af at have gået på eksklusive østkystskoler i USA ved at læse først Prep (dansk: Klasse) af Curtis Sittenfeld om livet på en prep school (=eksklusiv kostskole, der forebereder privilegerede børn af rige familier til optag på de fineste universiteter i Amerika (= Harvard, Yale, Princeton etc.) og læs dernæst I am Charlotte Simmons af Tom Wolf, hvor handlingen udspiller sig på et af landets fineste universteter (det til lejligheden opfundne Dupont University, som bygger over Princeton og Duke), hvor de privilegerede børn studerer. Fælles for begge historier er, at vi følger en pige - henholdsvis Lee Fiora og Charlotte Simmons, som modsat størstedelen af deres medstuderende ikke kommer fra en velhavende baggrund eller er født ind i liv med penge, status og uanede muligheder. De er der på grund af et godt sammensat hoved og et fuldt betalt stipendium. I begge bøger dumper pigerne ned i miljøet og føler sig straks som fremmede marsmænd, der ikke begriber de indforståede sociale koder, som forekommer de andre på campus fuldstændigt naturligt. Pigerne bliver for læseren en slags antropologer, der observerer og beskriver miljøet for os, så det åbner sig op. Og lukker sig i for Lee og Charlotte. Når man ikke føler sig hjemme i den verden, hvor det er meningen, man skal bo, så daler selvværdet sammen med karaktererne.
Der er bestemt forskelle på historierne, men bøgerne fungerer alligevel naturligt i forlængelse af hinanden. Karakterernes valg, baggrund og kriser vækker genklang hos mig selv. Jeg har bestemt følt mig presset på nye uddannelser, hvor niveauet steg og konkurrencen skærpet, og hvor andre studerende syntes at have mere flair ikke bare for det faglige, men også det sociale: lad os kalde det habitus (Bourdieu). På den anden side er begge bøger også en rejse ind i en fascinerende verden, som jeg på ingen måde er del af.
Bøgerne er sociologisk interessante; der er nogle fine karaktertegninger og interessante observationer, men mest af alt er det god underholdning. De kan snildt være et mere intellektuelt bud på en afløser for amerikanske tv-serier om unges liv og kærlighedsforviklinger (Young Americans, Gilmore Girls, Gossip Girl, Felictiy, The O.C., gamle Beverly Hills etc.). Og meget apropos, så går der rygter om en tv-serie over I am Charlotte Simmons, og da bogen allerede slutter i starten af Charlottes andet semester på Dupont, er der gode muligheder for at digte videre på historien om Charlotte, JoJo, Hoyt, Adam og Beverly. Og alle de andre. Jeg er med på ideen.

// A long story about how you should read Prep by Curtis Sittenfeld and I am Charlotte Simmons by Tom Wolf. They're both taking place at elite schools of America and describe the environment among privileged kids from the perspective of middle class girls who attend school on a scholarship.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar