onsdag den 11. januar 2012

Chastain og Spencer i The Help


Jeg så forleden filmen The Help (Niceville på dansk), der var overraskende god. Jeg havde af en eller anden grund ikke forventet nogen stor oplevelse, men det er en vigtig historie, som er godt skruet sammen og velspillet. Den er fortalt med feel-good dramaets greb. Det gør det lettere at sluge en ellers ubehagelig historie. I virkeligheden er der ikke noget sjovt over den måde, hvide i tidens løb har behandlet sorte på i sydstaterne, eller de love, som stadig gjaldt i 1960'erne.

Emma Stone spiller hovedrollen som Skeeter, der færdiguddannet fra universitetet vender hjem til sin hjemby i Mississippi og forfærdet ser sine gamle veninder behandle deres sorte hushjælp uden respekt. Særligt forarget er hun over den lov, som hendes gamle veninde foreslår, hvor det skal være forbudt for sorte og hvide at bruge samme toilet. Da Skeeter drømmer om at blive anerkendt journalist og forfatter begynder hun at indsamle de sorte hushjælperes historier, men det er ikke uden modstand. Det kan godt være, at det lykkes Skeeter at ændre noget, og publikum får sin feel-good happy end, men filmen holder sig samtidig på måtten. Forholdet mellem sorte og hvide ændrede sig ikke fra den ene dag til den anden. Nogen med mere erfaring end jeg fra de amerikanske sydstater vil sikkert stadig kunne berette om ubehagelige historier i vores tid.

Emma Stone gør det godt, og det samme gør Bryce Dallas Howard som filmens skurk, men Jessica Chastain som den dullede og kluntede, men godhjertede Celia og Octavia Spencer som den temperamentsfulde og dygtige hushjælp Minny stjæler billedet. Octavia Spencer har allerede fået en masse nomineringer i de kommende prisuddelinger, mens Chastain har fået mere opmærksomhed for sin rolle i Tree of Life. Jeg har ikke set sidstnævnte film endnu, men jeg er helt klart blevet nysgerrig efter at se mere til Chastain. Det er vist ikke det sidste, man har hørt til hende!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar