tirsdag den 7. oktober 2014

Riot Grrrls... at Chanel ss15


Hver sæson præsenterer Karl Lagerfeld og Chanel spektakulære shows, hvor der tidligere både er fløjet ægte isbjerge ind til lejligheden og opført et supermarked fyldt med Chanel-indpakkede varer. 
Denne gang var Grand Palais, hvor Chanel altid holder show, omdannet til gader i Paris, og modellerne var denne gang på barrikaderne... De demonstrerede med hjemmemalede skilte og (Chanel-)megafoner. 
Farverne refererede til de glade hippie times, men var den fingerede demonstration mon et statement... eller bare sæsonens påfund?

Tja... Hippiekultur og det meste af den gængse ventreorienterede aktivisme hænger meget lidt sammen med et eksklusivt modehus som Chanel, hvis varer kun er tilgængelige for en lille gruppe ekstremt rige mennesker. 
Derudover er modeindustrien ikke ligefrem kendt for at indpiske ressourcemæssig mådehold eller forholde sig kritiske over for (over)forbrugskulturen. 
Selvom feminisme og mode ikke nødvendigvis er modsætninger, så er Chanel og hippiekulturen det til gengæld. Chanelaktvisme lyder jo nærmest som en oxymoron. Det kan godt være, at Chanelpigen i disse år er blevet yngre og mere farverig, hvis man kigger på Chanels kampagner og modelcasting, men i virkeligheden er hun nok stadig en velfriseret, moden dame, der foretrækker velgørenhed iklædt couture i selskab med eliten - velgørensmiddage: Indtag haute cuisine to help the poor!


I disse uger er der demonstrationer i Hong Kong, hvor tusindvis af folk er på gaden og krævede selvstyre (Hong Kong hører under Kina). Der har været rigtig meget uro og mange sårede mennesker. 
I dag læste jeg i metroexpress, at 43 studerende formegentlig var blevet skudt ned i Mexico efter de havde deltaget i en demo for bedre forhold for lærere på landet. 

Det er nok ikke protester som disse, at Chanel forsøger at referere til, men de demonstrationer med noget meget virkeligt på spil samt de tragedier, de til tider fører med sig, sætter Chanels fake luksusdemo lidt i perspektiv. Tankevækkende, måske?

Chanels show var formegentlig blot ment som fun and games og skiltene er da også ret fine med intentionel banal retorik såsom Free Freedom og Be Different samt mere moderelaterede statements som Tweed is better than Tweet og Make Fashion Not War. Og min favorit: Boys should get pregnant too;)
Se de pæne billeder, men tænk lidt på resten af verden imens!

SE ALLE BILLEDER EFTER HOPPET















4 kommentarer:

  1. Åh, det er faktisk næsten sjofelt af Chanel at lave sådan en mode-demonstration, når man sætter det lidt i perspektiv....

    TAK for et fantastisk og meget tankevækkende indlæg. Beviset på, at modeblogs ikke behøver være tandløse eller indholdsløse!

    Mvh
    Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for at nævne mig på din blog:)
      Kommentaren fra en læser på din blog, om at show-demoen handlede om U.N. kampagnen He for She giver god mening ift skiltene.
      Selvom der nok ikke er så mange he's, der ser Chanel modeshows, så er det da et venligt nik, når det nu skal være.

      Slet
    2. Jamen selvfølgelig! Jeg driver jo ikke store mængder af trafik rundt. Men dit indlæg fortjener mere eksponering :-)

      Slet
  2. Jeg er kommet til indlægget her gennem Mettes blog. ;)
    Men er glad for at du har taget det op, for jeg har, siden jeg læste det, syntes at det var ganske usmageligt. Om det er heforshe eller lignende, gør det ikke okay. Jeg synes det - ligesom flere af Chanel's politiske statements - runger hult.
    Og når du så refererer til on-going rigtige protester i verden viser det bare hvordan det lidt kan være at gøre grin med den protest kultur der trods alt findes rundt om i verden.
    Jeg får gentagne gange dårlig smag i munden over Chanel, men de provokerer og det har vel også en vis værdi.

    SvarSlet