onsdag den 8. marts 2017

Den 8. marts og det er kampdag: "We should all be feminists" by Dior


Man må sige, at Maria Grazia Chiuri fangede tidsånden perfekt, da hun i sensommeren sendte sin første kollektion fra Dior ned ad catwalken med blandt andet denne t-shirt mellem de mange looks: "We should all be feminists", står der med sort på hvidt. En simpel t-shirt med et på mange måder både vigtig og rigtigt udsagn, men også et lidt cheesy postulat fra et high fashion modehus, der bygger på en silhouet til kvinder, der ikke var progressiv eller frigørende... Tværtimod strammede Dior og New Look kvinderne ind igen i ubehjælpsomme timeglasformede rober med strut i skørtet efter krigstiden, hvor mange kvinder havde overtaget mændenes arbejde under krigen. Nu skulle de hjem til gryderne og børnene igen: nu skulle de ikke mindst objektiviseres, æstetiseres og fetisheres igen. New Look er skulpturelt og romantisk, og jeg elsker 1950'ernes modebilleder, men thank god, at jeg aldrig har behøvet at klæde mig sådan.

Anyhoodles, dengang i sommer under Diors modeshow troede vi alle, at Hilary Clinton skulle blive president i USA, og at livet praktisk talt ville fortsætte i samme mølle som hidtil. Med Trump i det hvide hus ser verden lidt anderledes og mere skræmmende ud, men silver linings er dog den stigende aktivisme og interesse for kampen om både eksisterende rettigheder samt fortsat diskrimination baseret på køn fra alle kanter. Pludslig demonstrerede kvinder i gaderne som aldrig før, og plakater og skilte med lignende (og bedre!) udsagn end t-shirten her fyldte i hvert fald min newsfeed på instagram, twitter osv. 
I denne omgangs modeuger har der været mange t-shirts og budskaber som denne, men Dior kom før, vi alle vidste, hvor vigtigt budskabet var, og hvor meget vi har brug for at vise vores holdninger "uden på tøjet". 
Jeg læste, at Dior t-shirten allerede var udsolgt i Collette-butikken, før kollektionen overhovedet ramte butikken, og det er nok det samme mange andre steder, hvor t-shirten skulle have været solgt... til gengæld kan den ikke være den sværeste at kopiere - til meget færre penge! 
Udover at jeg spår H&M og lignende vil bugne med denne slags t-shirter i den kommende tid, så kan man jo også bare lave den selv via en af de mange print-selv-design-selv-t-shirt-firmaer, der eksisterer - fx vistaprint? (Så kan man jo eventuelt donere det, man sparer fra den sikkert meget dyre Dior-t-shirt til et godt formål (skal dog siges, at overskudet fra Dior-t-shirten også går til et godt feministisk formål, så det er trods alt flinkt og også det eneste rigtige at gøre nu)).

God kampdag, mine dejlig medsøstre. Og feministiske medbrødre. Længe leve kønnenes lige rettigheder, status og samhørrighed!

SE ALLE BILLEDER EFTER HOPPET

Ingen kommentarer:

Send en kommentar