onsdag den 27. juli 2011

Norske film

Det, som er sket i Norge, har rørt mig dybt. Norge er vores naboland, og vi deler så meget kultur. Det er næsten som hvis det var sket i Danmark. Selvfølgelig er det en forfærdelig tragedie lige meget hvor i verden, det sker. Nu blev det desværre Norge.
Kender I meget til norsk kultur? Jeg synes ikke, at jeg kender nok. Norge er vores naboland. Vi forstår hinandens sprog og deler langt hen ad vejen samme historie.
Jeg elsker dog at se film fra vores nordiske naboer, og jeg tænkte, at jeg ville anbefale jer nogle gode norske film, som jeg har set i de senere år. Hvis I selv har nogle gode anbefalinger, så skriv en kommentar!!!

Den første film (billedet ovenover) hedder Mannen som elsket Yngve. Det er en filmatisering af første bog i en bogserie om Jarle. Filmen foregår i 1989. Jarle er en venstreorienteret gymnasieelev, der sammen med nogle venner danner et band - Mathias Rust Band. De spiller rock. De er seje. De har rodet hår og slidt tøj på den rigtige måde. Jarle har også en smuk kæreste, og faktisk kører det hele på skinner, indtil der kommer en ny dreng i klassen. Han er anderledes. Han lytter til synthpop ("Japan"), spiller tennis og går i pænt, nystrøget tøj. Jarle forelsker sig mod sin vilje i Yngve, og det får konsekvenser.

Buddy. 24-årige Kristoffer bor i Tøyen, Oslo, sammmen med sine to kammerater Geir og Stig Inge. Geir og Kristoffer arbejder som plakatophængere, mens Kristoffer samtidig filmer vennerne i bedste jackass-stil. Stig Inge er modsat de andre en forsigtig og usikker mand, der ikke tør køre med tog.
Da Kristoffers forlades af sin kæreste, falder hans verden sammen, men så bliver hans videoer af vennerne vist i norske morgen-tv, og Kristoffer bliver kendt.

Elling. Hovedpersonen i filmen, Elling, er en mand i 40'erne, som kæmper med at klare en almindelig hverdag. Han kæmper med flere psykotiske lidelser og har hele sit liv boet sammen med sin mor, men da hun dør, kommer Elling på institution. Her møder han Kjell Bjarne, der lige som ham selv har svært ved at klare en hverdag. De får af kommunen en lejlighed sammen i Oslo. Sammen med sociorådgiveren Frank og nogle nye venner lærer de langsomt at håndtere de udfordringer en hverdag afstedkommer. Meget sød og humoristisk film.

Hawaii, Oslo. Filmen handler om Vidar, som arbejder på et psykiatrisk hospital. Han kan ikke sove, fordi han ofte drømmer om forfærdelige begivenheder, som går i opfyldelse. På et tidspunkt drømmer han, at patienten Leon, som skal mødes med sin ekskæreste, ikke møder hende, men rammes af en ambulance.

Reprise. Film om litterære drømme og venskaber. Vennerne Erik og Philip drømmer begge om at blive forfattere. De dyrker de samme litterære idoler og skriver begge på en roman. Eriks bog afvises af forlagets, mens Philips bog udkommer, og han bliver en stjerne på den norske litterære scene. Philip møder også Kari, som han forelsker sig i. Seks måneder senere er Philip indlagt på et psykiatrisk hospital. Erik drømmer stadig om at skrive, men Philip kan ikke længere skrive. Han prøver at lappe på sit forhold til Kari.

This post is about five norwegian films that I recommend. The Man Who Loved Yngve, Buddy, Elling, Hawaii Oslo og Reprise.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar