fredag den 28. september 2012

Stilkerner


Da jeg var forbi biblioteket forleden, faldt jeg over en bog af style coachen (ja!!!) Tini Owild, som jeg blev nødt til at bladre igennem. Jeg kan ikke huske titlen, men sikkert noget med at finde sin stil...

Jeg hader i princippet selvhjælpsbøger. Jeg krummer tæer over overentusiastiske forsikringer om, at man - hvis man følger bøgernes anvisninger, vupti, bliver et gladere og bedre menneske. 
Jeg hader alle de engelske ord og kække formuleringer. Jeg bliver en sur gammel mand. Jeg tror ikke på det.

Bogen her er da heller ikke anderledes på det punkt. Sproget er  fyldt med buzzwords. Det er ikke en bog, der i mine øjne bør nærlæses, men højst bladres igennem for sjov skyld og narrestreger. Med mindre man er anderledes end mig - og det er der jo (heldigvis) mange, der er.

Når Owild kalder sig for style coach fremfor fx stylist, så er det fordi hun ikke bare klæder kunderne på; hun lærer dem at mærke efter, hvem de er som mennesker - stilmæssigt. Hun hjælper sine kunder med selv at finde deres indre stil. Vi har nemlig allerede en såkaldt stilkerne. 

Vi føler os ikke rigtigt som os selv, medmindre vi klæder os efter vores stilkerne. Vi kan ganske vist kombinere på kryds og tværs mellem stilarter, men hvis ens stilkerne er rå, så vil man altid føle sig forkert, hvis ikke den pstelfarvede silkekjole bliver sammensat med et læderbælte, en læderjakke eller et par grove støvler... Hvis ens stilkerne er afslappet, så vil man aldrig kunne føle sig tilpas i et tætsiddende klassisk jakkesæt med spidse pumps i lak og ultrahøje hæle... så skal sættet i hvert fald styles med en tilpas løs bomulds t-shirt samt tilfældigt hår og minimal makeup.

Tini Owild skriver i bogen, at der er seks stilkerner. Ikke flere, ikke færre. Jeg kan ikke selv få det til at passe helt, men det er jo heller ikke min ide det her. Så vi fortsætter...

De seks stilkerner er boheme, afslappet, rå, feminin, klassisk og enkelt. 
Nogle af dem kan minde lidt om hinanden. For at få forskellene fuldstændig afklaret, foreslår jeg, at I læser bogen. Jeg vil ikke rode mig ud i noget. Men hun tilføjer, at man sagtens kan vælge at bruge andre ord. Afslappet kan også være sporty, street, casual eller lignende. Feminin kan  ligeledes være romantisk eller pyntet. Enkelt kan også kaldes skandinavisk eller minimalistisk... Osv.

Man kan kun have én stilkerne. Vi føler os muligvis tiltrukket af flere (eller dem alle), men kun én er vores one true only!
Hvordan finder man så ud af, hvilken stilkerne, man har? 
Man kan fx tænke over, hvad man ville pakke med på ferie i en meget lille kuffert... Man kan rydde ud i sit skab og lægge tre outfits frem på sengen. Man kan se på, hvad man absolut ikke vil undvære. Der vil altid være én kerne, man hælder til. 

Owild viser eksempler på tøj og accessories i alle kategorier og har desuden stylet nogle kvinder ud fra de forskellige stilkerner.. Der er bare intet af det, som falder i min smag, så jeg kan ikke helt bruge det som pejlemærke. Jeg tror, at min kerne ville være afslappet, men jeg er ikke sikker. 

Og hvad kan man så bruge det til? Tja, nogen kan måske bruge det til at undgå fejlkøb og rydde op i skabet eller få brugt gammelt tøj på nye måder

Øverst kan I se eksempler på de seks stilkerner (håber jeg?). Jeg er ikke sikker på, at jeg har forstået dem rigtig. Oh well. Hvilken stil hælder I til?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar