onsdag den 28. november 2012

Max's Kansas City


Hvis I ikke har læst Just Kids af Patti Smith, så skynd jer at komme i gang. Det er fantastisk hele vejen igennem. Sproget er smukt og handlingen engangerende, også selvom man ikke kender/bryder sig om Patti Smith og Robert Mapplethorpe. Det er deres forhold og venskab og drøm om at blive kunstnere i New York, vi følger. Men. Den bliver kun federe, hvis man samtidigt har et småromantisk forhold til kunst- og musikscenen i 60'erne og 70'ernes New York!

Vi lander i New York i midten af 1960'erne op følger parret op gennem 1970'erne. Patti og Robert bor blandt andet på det famøse Chelsea Hotel og møder alle de store ikoner fra den tid. Janis Joplin, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Todd Rundgreen...  for at nævne nogle få.
Om natten hænger Patti og Robert ud på Max' Kansas City, der er en restaurant, som om natten bliver til klub. Ejeren er glad for kunstnere, hvilket betyder, at man kan købe på kredit. I midten af 1960'erne er det her Andy Warhol holder hof i det famøse baglokale. 
Senere kommer nye til. (Læs om hvem her). Velvet Underground spillede koncerter på stedet i tre måneder henover sommeren1970 (og imponerer Patti Smith). 
Stedet er lige som den mere kendte CBGB's kendt for at være stedet, hvor punkmiljøet florerede i 70'erne og 80'erne. Stedet er altså godt og grundigt infiltreret i musikhistorien. Mange har fået deres gennembrud via kontakter fra stedet. 
Patti Smith kommer godt ud af det med transvistitterne Candy Darling, Wayne County og Jackie Collins. The Ramones, Bruce Springsteen og David Bowie er også kendte gæster af stedet... 
Sådan som Patti Smith beskriver livet i Just Kids, får hun New York til at virke bittelille, for alle som er/bliver noget kender alle, som er/bliver noget. High Society, modeverdenen, rockbands, kunstnerere, poeter... de kender alle hinanden?!

Anyways, jeg synes, at vi skal se billeder fra Max' Kansas City. 

Patti Smith og Robert Mapplethorpe
Ingen kommentarer:

Send en kommentar