tirsdag den 11. marts 2014

Modeller der (heldigvis) ikke går på pension


Jeg vil aldrig nogensinde kalde folk på 36, 44 eller 48 år for gamle eller færdige med at være brandlækre, men inden for the model business, der er man som regel meget gammel i den alder... I en branche, hvor mange pensionerer sig selv (mere eller mindre frivilligt) i begyndelsen af tyverne, er modeller i 30'erne og derover nærmest at sammenligne med dinosaurer. 
Heldigvis har tendensen inden for de senere år været at efterspørge mere modne modeller. Newcomers er ikke længere 13 år - der er nemlig kommet et fokus på arbejdsvilkår for mindreårige, og der er kommet en masse strenge regler (måske ikke på det japanske marked, der stadig ønsker de helt unge modeller), samtidig med at mange kvinder først debuterer som model, når de er i 20'erne. 
Der er også eksempler på modeller, der ikke var efterspurgte som teenagere og kæmpede for hvert et job, men som så får et gennembrud, når de bliver lidt ældre. 

Nogle af de mest interessante modeller er 35 år og derover. De har ikke været modeller i over femten år for ingenting. De giver billeder det der ekstra something, så man får lyst til at betragte billedet igen og igen. Modellerne er stadig smukke, men skønhed er ikke det eneste, de besidder. I virkeligheden er det også evnen til at transformere sig igen igen samt have modet til ikke at være klassisk attraktiv, som giver en model langtidsholdbarhed. 

De modeller, som jeg har med i dette indlæh, er ikke dem, som normalt bliver omtalt som supermodeller. Supermodellerne i dag bliver tit fotograferet ligesom celebs, og det er sjældent specielt interessant rent kunstnerisk. 
Modellerne i mit indlæg optræder omvendt  i bladene på samme vilkår som de 15-20 år yngre kolleger og konkurrenter: De skal kort levere fantastiske billeder punktum. 
Jeg kunne have haft flere med end de fem, jeg har valgt, men så må jeg lave et nyt indlæg en anden gang. Nu handler det denne gang om Malgosia, Guinevere, Stella, Kirsten og Kristen.

Øverst har vi Malgosia Bela, der i dag er 36 år. Billedet er nyt.
Hun er god til både de helt rene, nordiske looks, men også til meget sexede looks. Hendes øjne er rigtig gode til makeup-serier på grund af de tunge, tydelige øjenlåg. Hun har den rette blanding af noget maskulint og noget feminint og sexet. Hun bliver ofte brugt i Vogue Paris, The Gentlewoman, Interview og Vogue Italia... og mange, mange flere. 

^Her er et billede af Malgosia fra 1999


Så er det Guinevere Van Seenus, der ligesom Malgosia Bela er 36 år. Hun har faktisk fået en hel udgave af halvårsmagasinet Muse dedikeret til hende, og det er altså den ene virkelig lækre modeserie efter den anden, man finder i magasinet. Billedet herover er fra Muse spring 2014. Hun er tit i engelsk Vogue, italiensk Vogue og i-D osv. På mange måder kan hun sammenlignes med Malgosia Bela, men er måske med i flere mærkelige historier og lidt færre sexede historier end sin kollega. 

^Her er et billede af Guinevere Van Seenus fra 1996


Stella Tennant er en engelsk model på 44 år, der stadig er yderst aktiv. Hun er blandt Karl Lagerfelds muser og har været med utallige Chanel-kamapgner og gået kilometer på kilometer for det franske modehus. Hun er derudover tit i Vogue, Harper's Bazaar og andre high fashion magasiner. I England vandt hun for et par år siden prisen som årets model, selvom hun havde rundet de fyrre år. Hendes look har altid været androgynt og hun har så vidt jeg ved aldrig optrådt som åbenlys sexy lady. Hun har til gengæld i modeserie efter modeserie bevist, at kvinder kan se godt ud i jakkesæt.

^Stella Tennant i 1996


Så er der Kirsten Owen ligeledes på 44 år, der har en del modeserier på det seneste. Hendes look er igen super in med et look, der ligger et sted mellem Julia Nobis og Suvi Kopponen. Lige som de andre modeller har hun ændret sig overraskende lidt i forhold til, at der er gået så mange år. Måske hun fået et lidt hårdere udtryk. Hun er på en gang skrøbelig og androgyn, moderne og før-moderne i sit look. Kirsten Owen har været nærmest hele vejen rundt i forhold til kampagner og de store modehuse, da hun var på sit højeste. Sidste år var hun en del af Prada-kampagnen, og det gav måske et lille comeback til den store modescene. I hvert fald synes jeg, at man har set mere til hende det seneste år end hvad vi har været vant til.  

^Kirsten Owen i Vogue Italia i 1997


Alderspræsidenten i dette selskab må jeg være Kristen McMenamy, der er 48 år. Hendes egen datter Lily er faktisk lige nu en af de hotte nye modeller. 
Kristens arbejde for magaziner som W og Vogue Italia er især fantastisk, og hendes samarbejde med Tim Walker på seneste er eminent. Vi har igen at gøre med en model, der er meget androgyn og en skønhed, der både kan være sær og svær at forstå. Hun var meget produktiv i 90'erne, og der er gode ting i mellem, men jeg synes faktisk, at hendes mest spændende billeder er fra de senere år. Det lange gråhvide hår giver bare billederne noget helt særligt (horror og magi), som det korte år tidligt i hendes karriere ikke gjorde på helt samme måde.

^Kristen i 1992

Ingen kommentarer:

Send en kommentar