tirsdag den 13. oktober 2009

Funny girls in tv-shows II



Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ELSKER serien Gilmore Girls. Jeg ved, at man er mere cool, når man namedropper The Wire, The Sopranos og Six Feet Under. Men hvornår har cool været en vigtig faktor i livet?

Serien er fantastisk. Og særligt på grund af karakteren Rory Gilmore (spillet af Alexis Bledel), som er den ene hovedperson. Serien handler hovedsageligt om Rory og hendes mor, Lorelai, der fik Rory som 16-årig og som dengang stak af fra sin priviligerede old money overklasseforældre til en lille by, Stars Hollow, hvor alle kender alle (og er sære og charmerende). Serien foregår i Massachusetts, hvor Rory går på prep school, fordi hendes største drøm er at komme på Harvard.

Rory er blandt andet sej, fordi:
1) Hun er bognørd - og man ser hende faktisk studere, læse, høre hende foretrække studier frem for andet sjov i gaden og ja, vi får lov til at høre om hendes yndlingsbøger for tiden. Der findes derfor også Rory Gilmore bogklubber på nettet til dem, som gerne vil være lige så belæst som Rory.
2) Hun er sød, hader fester, elsker junkfood, tv og film, kaffe og har i løbet er seriens syv sæsoner kun 3 kærester - alt sammen burde gå galt, for i en tv-serie skal man da være intrigerisk, komme sammen og slå op med fyre hvert tredje afsnit, man skal elske fester og være rebel og blive teengravid, prøve stoffer, have en lesbisk affære og komme på afvænning inden man fylder 17.
Sådan er Rory ikke, men det fungerer alligevel. Der er noget meget nede på jorden og realitisk over dele af Rorys historie, som jeg godt kan lide. Derudover er der mange urealistiske ting i serien, men dem må I hellere selv holde styr på.

Anyhoodles - på de øverste billeder ser vi Rory med sin første kæreste Dean. En sød og helt almindelig fyr, som ikke er lige så klog som Rory, kan lide sport og er all american - meget støttende og hjælpsom og likable. Selvfølgelig lidt kedelig, synes jeg, så jeg blev glad, da bad boy Jess dukkede op i serien som en modvægt til Deans happy charms...
Jess er fyren på de næste billeder. I starten bliver han og Rory blot venner, siden uvenner og siden kærester, men han bliver aldrig populær i byen. Og slet ikke hos Rorys mor, som hader ham. Hun ser kun møgungen Jess, som til gengæld er en mega sej møgunge. Jeg elsker, at han er en spydig, kynisk, sarkastisk og anarkisk fyr, der er lige så belæst som Rory og giver hende det modspil, som Dean ikke giver hende. Jeg har altid elsket serien for dens rappe dialoger, og mellem hende og Jess er der fireworks (måske fordi de i sin tid datede hinanden?). Jess bliver selvfølgelig forfatter og medejer af et alternativt forlag, da vi møder ham i femte eller sjette sæson - et par sæsoner efter, at han gik ud af serien.



Meget af serien flirter med den gamle overklasse, som Rorys bedsteforældre er stolte medlemmer af, og det giver mulighed for at få et indblik i en rig og fornem drømmeverden. Bedre end Gossip Girls' univers, fordi de leger med den akademiske overklasse. I serien er folk alumner fra Harvard, Yale og Princeton. Og der er altså noget over østkystens tradionsbundne, veluddannede og rige familier, som de nyrige i New York ikke helt formår at overstråle...


Under mig er vi fx kommet med Rory på Yale University, hvor hun som journalist skriver om en af de hemmelige foreninger på Yale. Her møder hun sin kommende kæreste Logan Huntzberger, som hun falder for. Han er en rig, selvsikker (arrogant) og meget charmerende rigmandssøn, der der giver mulighed for os andre at komme ind i en verden af rige Yale-dudes og deres fashionable og dekadente liv. Derudover er Logan som alle andre i serien sjov, rap i replikken og smart to the bone...



Citater fra serien:

Rory: You seem to have a very firm grasp of the English language. You put together several full sentences, even using a couple of words that contain two or more syllables, and then my mother appears and suddenly we need a thought bubble over your head to understand what you’re thinking. Can you tell me why that is?

Jess: The verbal thing comes and goes.



Tourist: Excuse me, I'm so sorry to bother you. Which way is 44th?
Rory: Oh, um, that way.
Tourist: Great, thanks.
Rory: I got asked directions.
Jess: I saw.
Rory: He took me for a native. That's so cool.
Jess: That's very impressive. 44th's the other way.

[about new school]
Rory: One of the girls already hates me. The guys are weird.
Lorelai: Weirder than other guys?
Rory: Yeah, they kept calling me Mary.
Lorelai: You're kidding me. Wow, I can't believe they still say that.
Rory: Why? What does it mean?
Lorelai: It means like, Virgin Mary. It means they think you look like a goody-goody.
Rory: You're kidding.
Lorelai: No.
Rory: Well what would they have called me if they thought I looked like a slut?
Lorelai: Well, they might have added a Magdalene to it.
Rory: Wow. Biblical insults. This is an advanced school.


Rory: Do something to make me hate you!
Lorelai: Um, go Hitler?

Lane: The very concept of childbirth is vaguely disturbing.
Rory: Yeah. Kids are cool and all, but getting there seems like a big cosmic joke.
Lane: Definitely thought up by a man.
Rory: My mom said that when she told me where babies come from.
Lane: My mom still hasn't told me.
Rory: Really?
Lane: When my cousin got pregnant, she said it's because an angel brushed its wings against her face.
Rory: I could fill you in on the details sometime if you want.
Lane: No thanks, I've picked it up off the streets.

Jess: Why are you running so fast?
Rory: Well our president says to exercise and I'm very patriotic.

Lorelai: You ruined my joke.
Rory: Um, no, the punch line ruined your joke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar