mandag den 29. juni 2009

Ladies







Sommerferien er i gang og med sommeferie følger tid til skønlitteratur. Og der er næsten ikke noget bedre, som at finde de bøger, som er så øretæveindbydende velskrevne, at de kommer med i køkkenet, på toilettet, i sengen og faktisk ikke forlader hænderne før sidste side er læst.

Godt så: Sådan en ven fandt jeg forleden i svenske Mara Lees roman Ladies om fire unge kvinders forhold til hinanden - den kriminelt smukke gallerist Lea, hendes perfektionistiske og loyale veninde Mia, den tidligere model og nu digter Laura samt fotografen Siri, hvis liv skæbnesvangert krydser hinanden. Det er glamourøst, intelligent, præcist, dragende og fascinerende samt på samme tid dybt ubehageligt, for ingen i bogen er elskværdige. Det er ikke feel good chick lit, som bogens omslag og titel måske umiddelbart signalerer. Plottet er vævet sammen på imponerende vis i kapitler, der skifter mellem tid og location - fra universtiteter og kunstmiljøer i Paris og Stockholm til barndommen i Skåne.
Det handler om skønhed, krop, magt og kontrol. Det handler om at blive og lade sig udnytte af hinanden - kvinderne imellem, om at elske og hade og hævne - og så er historien på en gang fokuseret på krop og køn og på den anden side utrolig kønsnuanceret og fri for klichéer.

Lea og Mia har begge unge fyre - smukke og problemløse, men med hver deres begrundelse, Lea ornanerer ikke, men nogle gange overvælder trangen hende mod hendes vilje (fx i mødet med kunstneren Yves Kleins blå farve!) - sex er for hende et middel til at kontrollere andre og ikke kilde til nydelse for hende selv - hun er sit fantastiske ydre bevidst, ja, hun føler ligefrem medlidenhed med sin grimme familie, der elsker hende ubetinget. Laura elsker Siri, selvom Siri gang på gang bruger hende i sin kunst og til sit eget behov, Siri elsker kvinder - de overjordisk smukke kvinder med synlige ribben og gennemsigtig hud, som hun forfører og fanger gennem sin linse, hendes bedste ven Jean er aseksuel og ligeledes tiltrukket af kvinders skønhed fra distancen, hans mor er kunstprofessor og ligeledes tiltrukket af skønhed - det være sig skandinaviske blonde skønheder som hendes elev Lea. Mia er tidligere ballerina og folkeskolens manipulerende dronning, som ingen kan lide, men alle må adlyde. Indtil ulykken indtræffer, som involverer hende, konkurrenten Siri og deres fælles veninde den smue Carro. Og som påvirker bogens karakterer resten af livet. Det handler om magt og magten gennem det ydre og om kropsligt og æstetiske begær - puha, den er fremragende.

Fotografen Siri skyder erotiske modefotografier, der leder tanken hen på billederne ovenfor af henholdsvis Terry Richardson, Helmut Newton, Richard Avedon, Ellen Von Unwerth og Steven Meisel. Hun sammenlignes da også med nogen af de overtegnede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar